Waar moet je op letten?
Fotografen en ontwerpers stellen hoge eisen aan hun monitor. Je moet immers kunnen vertrouwen op een juiste en stabiele kleurweergave om tot het gewenste eindresultaat te komen. Bij het kiezen van een monitor die je gaat gebruiken voor fotobeoordeling en –bewerking is er een aantal criteria waar je op moet letten. Met sommige specificaties hoef je voor fotografie wat minder rekening te houden, zoals bijvoorbeeld de maximale helderheid van de monitor. Het kleurbereik, dat ook wel de kleurruimte wordt genoemd (zoals sRGB en Adobe RGB), is juist weer wel van groot belang.
Kleurnauwkeurig
Een monitor voor fotografie onderscheidt zich van andere monitoren door een betrouwbare beeldweergave op professioneel niveau. Zo’n monitor zorgt ervoor dat je met grote kleurnauwkeurigheid je beeldmateriaal kunt bewerken. Nu er bijvoorbeeld bij de productie van drukwerk steeds vaker met softproofing op het beeldscherm wordt gewerkt in plaats van proefdrukken op papier, is een betrouwbare monitor absoluut noodzakelijk.
Selectiecriteria
We beschrijven in dit artikel stap voor stap de belangrijkste selectiecriteria bij het kiezen van een monitor voor een professioneel en voorspelbaar eindresultaat. Voor persoonlijk advies kun je gerust contact met ons opnemen via onze contactpagina.
Welk type paneel?
Kwaliteitsmonitoren maken gebruik van panelen met LED-achtergrondverlichting. Die verlichting bepaalt de maximale helderheid van de monitor (zie ook: De juiste afstelling van de monitor). Voor de kleurweergave is vooral ook het paneeltype van belang. We onderscheiden daarbij drie soorten: TN-panelen, PVA-panelen en IPS-panelen. Let ook op de beeldverhoudingen (aspect ratio) en de resolutie.
Kijkhoek
TN-panelen worden veelal gebruikt in monitoren voor de consumentenmarkt. Een belangrijk nadeel van dit type panelen is de aanzienlijke kleurverschuiving die optreedt als je de monitor vanuit een andere hoek bekijkt.
Kwaliteit
PVA-panelen presteren beter dan TN-panelen, maar dit type maakt inmiddels steeds vaker plaats voor IPS. PVA- en voornamelijk IPSDie panelen hebben veel minder last van verkleuring onder een andere kijkhoek. IPS is beschikbaar in verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld de AH-IPS die naast een beter kleurbereik ook een stuk energiezuiniger is. Fabrikanten keuren elk geproduceerd IPS-paneel nauwkeurig en delen ze in op tolerantie-categorieën. Kwaliteitsmonitoren beschikken over panelen uit de strengste categorie.
Beeldverhoudingen
Het aspect ratio van een beeldscherm is de verhouding in horizontale en verticale lengte. Voorheen was dit over het algemeen 4:3. Inmiddels zijn 16:9 en 16:10 de standaarden. Programma’s zijn steeds vaker gemaakt voor gebruik op breedbeeld schermen. Deze verhouding is ook parallel aan het aantal pixels van het display. De hoeveelheid pixels van een scherm bepalen de resolutie.
Resolutie
De resolutie van het scherm wordt bepaald door het aantal pixels. De scherpte van het beeld wordt bepaald door de hoeveelheid pixels op een inch (PPI). De meest gebruikte resolutie van een 16:9 monitor is op dit moment Full-HD (1920 x 1080). Maar hier zijn ook uitzonderingen op wanneer het aspect ratio afwijkt van 16:9. Ook wanneer het beeldscherm een slag groter is dan 24 inch wordt daar vaak rekening mee gehouden. Daarnaast zijn er de opkomende standaarden 4K schermen en Ultra HD (UHD). De resolutie van een DCI-4K scherm is 4096 x 2160 pixels en die van een UHD-4K is 3840 x 2160 pixels. Dit soort schermen, die we ook kennen van de Retina-schermen van de Apple iPad, beschikt over een hoge pixeldichtheid. Een 24 inch UHD scherm heeft bijvoorbeeld tweemaal zoveel pixels in de hoogte en de breedte als een 24 inch HD-scherm. Het voordeel daarvan is dat het beeld vooral bij contrastrijke overgangen (bijvoorbeeld zwarte letters op een witte achtergrond) veel scherper is. Het formaat van de pixels en dus de scherpte wordt in Pixels per Inch (PPI) uitgedrukt. Vroeger was een standaard monitor 72 Pixel per Inch, tegenwoordig zijn schermen vaak boven de 100 PPI. Let er bij je keuze voor een scherm met hoge pixeldichtheid op, dat je computer dit ook kan aansturen.
Wat zijn kleurbereik en kleurruimte?
Een groter kleurbereik van je monitor maakt het makkelijker de juiste kleuren weer te geven. Verwar het kleurbereik niet met het aantal kleuren als er over kleurdiepte of bit-diepte wordt gesproken (bijvoorbeeld bij 8-bit met 16 miljoen kleuren, of bij 10 bit met 1 miljard kleuren). Dat heeft namelijk betrekking op het aantal tussenstapjes dat je kunt maken binnen je kleurweergave, en dus niet op het kleurbereik.
Bekijk onze topkwaliteit kleurgetrouwe monitors van BenQ en EIZO.